Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zorgen over Chinese concurrentie bij Europese infra-aanbestedingen

Afgelopen week protesteerden baggerbedrijven in Brussel tegen Chinese concurrentie bij grote infraprojecten die Europees aanbesteed worden. Europese ondernemingen vrezen dat ze weg worden geconcurreerd nu Chinese baggeraars zich inschrijven op infraprojecten in Duitsland en Polen.

Chinese baggerbedrijven kunnen zich wel inschrijven op Europese aanbestedingen terwijl Europese baggeraars geen toegang krijgen tot de Chinese markt. Dat is oneerlijk, stelt de baggersector. En niet alleen de gesloten Chinese markt is een probleem, ook de subsidie die Chinese bedrijven van de staat krijgen speelt een grote rol. Daardoor kunnen bedrijven uit China zeer lage prijzen hanteren. Europese baggeraars betichten de Chinezen van prijsdumping. Ook Nederlandse baggerbedrijven Van Oord en Boskalis deden mee aan de actie.

Ingrijpen
Volgens de Europese koepelorganisatie van de baggerindustrie EuDa nam het mondiale aandeel van Chinese baggeraars de afgelopen tien jaar sterk toe, van zeven procent naar 21 procent. EuDa pleit voor een gelijk speelveld en ingrijpen door de Europese Commissie zodat Europa beter kan optreden tegen prijsdumping. “Zo zou het mogelijk moeten worden om in het uiterste geval Chinese baggerconcerns uit te kunnen sluiten van Europese aanbestedingen”, zegt EuDA-voorzitter Paris Sansoglou.

Kamervragen
Het CDA heeft kamervragen gesteld over de zorgen van de baggersector. De partij wil onder meer weten welke middelen Nederland en Europa hebben om de ontwikkelingen rondom prijsdumping en ongelijke concurrentie tegen te gaan.

Vorig jaar ontstond ook al ophef over Chinese inmenging in de Europese en Nederlandse markt toen vervoerder Keolis koos voor elektrische bussen van Chinese fabrikant BYD in plaats van bussen van het Nederlandse VDL.

Bron: FD.nl

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link