Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
06
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Zorgen over nieuwe beveiligingscontracten Schiphol

Zorgen over nieuwe beveiligingscontracten Schiphol

In 2020 moet Schiphol nieuwe beveiligingscontracten afsluiten. De luchthaven heeft aangekondigd dat de prijs daarbij leidend zal zijn. Beveiligers vrezen daardoor voor lager loon en minder zekerheid voor de werknemers en roepen in een brandbrief directeur Dick Benschop op om bij de aanbesteding de cao Beveiliging als harde eis op te nemen om in aanmerking te komen voor een contract. De beveiligers hebben zomerse acties aangekondigd wanneer Schiphol deze eis laat varen.

Het Parool stelt dat bedrijven die intekenen onder de cao Particuliere Beveiliging hun diensten veel goedkoper kunnen aanbieden. Daarom moet Schiphol inschrijvers verplichten om in te tekenen onder de cao Beveiliging, zo vindt Joost van Doesburg, FNV-campagneleider Schiphol. Zonder die verplichting vreest hij voor een race naar beneden wat volgens hem negatieve gevolgen zal hebben voor zowel beveiligers als passagiers.

Kwaliteit leidend
Schiphol stelt zich niet te herkennen in het beeld dat FNV schetst. Een woordvoerder geeft aan dat kwaliteit leidend zal zijn bij de aanbesteding. Bovendien benadrukt de luchthaven dat het FNV-verzoek om slechts partijen te selecteren die de cao Beveiliging hanteren niet strookt met de bepalingen van het Aanbestedingsrecht.

Langere wachttijden
Van Doesburg stelt op zijn beurt dat Schiphol belang heeft bij goed opgeleide en ervaren beveiligers. Je kunt volgens hem een Pinkpop-beveiliger niet zomaar op de luchthaven neerzetten. Hij waarschuwt dan ook voor langere wachttijden, hogere werkdruk en personeelstekorten wanneer Schiphol vasthoudt aan haar huidige aanbestedingsplannen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Reacties:

  • Marco van der Spek-Stikkelorum | 20-06-2019 om 13:20

    Ik ben wel benieuwd waarom het stellen van een eis betreffende het van toepassing verklaren van een CAO niet zou stroken met de AW. Ik neem aan dat het gaat om gelijkwaardigheid. Ik zou overigens de inkopers wel adviseren om een bodemprijs in te stellen. Ook voor een inkopende partij is een prijs onder gemiddelde kostprijs (nog los van de maatschappelijke verantwoordelijkheid) een bedrijfsmatig risico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.