Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zorgverlener ziet zorgsysteem wankelen

Zorgverlener Philadelphia ziet het “opgebouwde zorgsysteem  wankelen”, door de bezuinigingen en de onzekerheid.[slide] Het afsluiten van contracten met gemeenten rondom de WMO-zorg (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) duurt langer dan verwacht. 1 november was de deadline voor gemeenten om zorgcontracten af te sluiten met de zorginstellingen.

Van de 55 gemeenten waar Philadelphia meedingt naar de aanbesteding is er pas één afwijzing binnengekomen en zijn er 15 contracten getekend.  Dat is voor Philadelphia zo kort na de deadline lastig uit te leggen. “Terwijl we nog volop meedoen en we niet het idee hebben dat gemeenten voor andere aanbieders hebben gekozen,” dat zegt Agnes Verhulst, directeur communicatie bij Philadelphia in gesprek met aanbestedingscafe.nl.

Zorgmedewerkers laten aan Philadelphia weten dat familieleden inmiddels bijzonder verontrust raken of de zorg nog wel geleverd kan worden. “Het gaat niet zozeer over twee of toch vier uur zorg krijgen, maar of ouders veel meer de rol van begeleider moeten gaan oppakken of vooral ouder kunnen blijven. Wij hebben in de afgelopen jaren gezamenlijk goede zorg opgebouwd en dat zorgsysteem wankelt nu. Bijvoorbeeld in de ambulante begeleiding, denk bijvoorbeeld aan iemand met een beperking, die 40 jaar is en redelijk zelfstandig woont. Een begeleider van Philadelphia helpt met de administratie of coacht over levensbehoeften. Op die manier is zelfstandigheid mogelijk, maar door de onduidelijkheid over de zorgcontracten twijfelen ouders of zij weer de zorgtaak op hun schouders krijgen. ”

25% minder
Niet alleen de deadline voor het afsluiten van de zorgcontracten wordt door gemeenten niet gehaald. Er zijn volgens Philadelphia ook gemeenten die met onhaalbare eisen komen. “We horen dan, ja u mag ook volgend jaar de zorg leveren, maar dan wel voor 25 % minder.”

Bureaucratie
Philadelphia besloot eerder al dat ze niet meedingt in de aanbesteding bij 145 van 200 gemeenten waar nu wel WMO gerelateerde zorg door Philadelphia geleverd wordt. De zorgverlener zei toen onderhandelen met 200 verschillende gemeenten niet effectief te vinden. Volgens bestuursvoorzitter Greet Prins van Philadelphia was dat onbegonnen werk en levert het een hoop bureaucratie op.  450 tot 600 verstandelijk gehandicapten zullen daardoor overgedragen worden naar een andere organisatie. 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres