Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
02
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Zuid-Holland start met aanbesteding voor schone schepen

Zuid-Holland start met aanbesteding voor schone schepen

De provincie Zuid-Holland gaat deze maand met een aanbesteding starten voor ondernemers die willen investeren in de verduurzaming van hun schip en willen bijdragen aan de kennis over emissie-reducerende technieken voor de binnenvaart. De aanbesteding is onderdeel van het Europese demonstratieproject CLean INland SHipping (CLINSH). Dit meldt Zuid-holland.nl.

In de aanbesteding worden twee groepen gemaakt. Een groep van 15 schepen worden door de eigenaar uitgerust met emissie-reducerende technologie of alternatieve brandstof. De andere groep van 15 schepen vaart al met emissie-reducerende technologie of alternatieve brandstof.  Op de schepen van beide groepen wordt apparatuur geplaatst, waarmee gedurende één tot twee jaar de uitstoot aan boord wordt gemeten.

Compensatie
CLINSH stelt hier wel een financiële compensatie voor beschikbaar. Schippers kunnen voor de aankoop en installatie van de technologie tot 50 procent van de werkelijke kosten ontvangen. Dit is inclusief een onkostenvergoeding van maximaal 10.000 euro per schip. De schippers die al met een emissie-reducerende technologie of een alternatieve brandstof varen, krijgen alleen de onkostenvergoeding van maximaal 10.000 euro. Daarnaast levert deelname aan deze aanbesteding kennis op over de verschillende technieken en bereikte milieuvoordelen. Ook loop je als deelnemer voor op de rest van de sector.

Reden
De reden dat CLINSH hiermee begonnen is, is dat de binnenvaart voor een opgave staat om te verduurzamen. De sector moet nu investeren in schonere schepen, schonere motoren en/of aanpassingen aan bestaande motoren of technieken. Het doel is om de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof te verlagen. De internationale eis op het gebied van energiebesparing en schone lucht is namelijk strenger geworden. Daarnaast stellen opdrachtgevers goede milieuprestaties steeds vaker als voorwaarde bij het inkopen van diensten.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.