Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbestedingswet

De huidige Aanbestedingswet 2012 is 1 juli 2016 in werking getreden. In deze wet liggen de spelregels voor aanbestedingen verankerd. Jaarlijks koopt de overheid voor ruim €70 miljard aan producten en diensten in – of 140 miljard indien ook inkoop via zorgkantoren en zorgverzekeraars mee wordt genomen. Bedrijven kunnen eenvoudig meedingen bij overheidsopdrachten via een online marktplein: TenderNed. De aanbestedingswet moet onder andere leiden tot minder administratieve lasten. Ook moet het kleinere bedrijven een eerlijker kans geven op een opdracht.

De wet gaat uit van 4 basisprincipes:

  • Non-discriminatie: overheden mogen geen onderscheid naar nationaliteit maken.
  • Gelijke behandeling van ondernemers: overheden moeten iedereen op dezelfde manier behandelen. En iedereen krijgt dezelfde informatie.
  • Transparantie: ondernemers krijgen inzicht en informatie over aanbestedingen.
  • Proportionaliteit: de eisen bij aanbestedingen staan in verhouding tot de werkzaamheden en de omvang van de opdracht.

De huidige Aanbestedingswet 2012 implementeert de oude Europese Richtlijnen nr. 2004/18/EG en 2004/17/EG en vervangt het vroegere Bao en het Bass. De Aanbestedingswet 2012 is op 1 april 2013 van kracht geworden. Op dat moment waren de nieuwe Europese Richtlijnen al in voorbereiding. Op 15 januari 2014 heeft het Europees Parlement de nieuwe Richtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU aangenomen. Deze richtlijnen beogen de aanbestedingspraktijk te moderniseren, de lasten te verminderen en toegankelijk te maken voor het mkb. De Richtlijnen sluiten aan op de Europese beleidsstrategie Europa 2020-strategie – een strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei, gericht op innovatie, duurzaamheid en de ondersteuning van gemeenschappelijke maatschappelijke doelen, zoals de participatie van kansarmen. 

Bronnen:
http://www.nieuweaanbestedingswet.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanbesteding
PIANOo

Partner van Aanbestedingscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link