Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkoopafdeling

De inkoopafdeling is een verzameling inkoopspecialisten. Met hun specifieke kennis en vaardigheden kunnen zij hun collega’s helpen met het professioneel doorlopen van inkoopprocessen. Dat  vergroot de kans op succesvol inkopen. Hierbij hebben de inkoopspecialisten (als het goed is) een unieke positie: zij zijn de enigen die geen primair, direct belang hebben bij de uitkomst van het inkoopproces. Zij hebben immers zelf geen geld en ook geen behoefte. Als het goed gaat hebben anderen daar eerst baat bij, als het fout gaat hebben anderen daar ook als eerste last van. Deze positie stelt de inkoopspecialisten in staat om de belangen van alle belanghebbenden belangeloos inzichtelijk te maken, te bezien hoe deze belangen ingevuld kunnen worden en waar mogelijke strijdige belangen geëscaleerd moeten worden om problemen in de toekomst te vermijden. En dat is weer in ieders belang.

Rapportage

De organisatorische ‘ophanging’ van de inkoopafdeling geeft aan hoe de organisatie over het inkoopvak denkt. Het laat zien wat de primaire focus van de inkoopspecialisten zal zijn. Rapportage aan de financieel directeur geeft aan dat de organisatie inkopers vooral een financiële en administratieve rol heeft toebedeeld. De focus zal dan liggen op besparen, controle en administratief beheer (purchase to pay). Een rapportagelijn naar de productie directeur geeft aan dat men de inkoopafdeling vooral ziet als een ‘feed the factory’-afdeling. Zij zorgen dat de machines kunnen draaien. Dit zorgt voor focus op de beschikbaarheid van producten en diensten, waarbij de logistiek een belangrijke rol speelt.

Positionering onder de commercieel directeur betekent dat men onderkent dat inkoop een belangrijke rol speelt bij de waardecreatie voor eindklanten. Daardoor zorgt deze positionering voor een klantgerichte inkoopbenadering. Door de inkoopafdeling aan de algemeen directeur te laten rapporteren, kan men ervoor zorgen dat de belangen van zoveel mogelijk belanghebbenden ingevuld kunnen worden. Zonder focus op één specifiek belang en escalatie in situaties met strijdige belangen.

Partner van Aanbestedingscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link