Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Milieukostenindicator (MKI)

De milieukostenindicator (MKI) vat alle milieueffecten samen in één score en wordt uitgedrukt in euro’s. Het weegt alle relevante milieueffecten die ontstaan tijdens de levenscyclus van een product en telt deze op tot één enkele score. De MKI, ofwel schaduwprijs van een product, is een makkelijke manier om de milieu-impact van producten of projecten te vergelijken en communiceren.

De milieu-impact van een product wordt niet alleen veroorzaakt op een productielocatie, maar voornamelijk in de waardeketen en kan gemeten worden met behulp van een Life Cycle Analyse (LCA). MKI is ontwikkeld voor de GWW-sector, maar wordt nu ook gebruikt in andere sectoren. 

Rijkswaterstaat gebruikt de MKI-waarde als kwaliteitscriterium bij aanbestedingen volgens de methodiek van de beste prijs-kwaliteitsverhouding (BPKV). Aanbiedingen met een lage MKI-waarde scoren dan beter. Hoe lager de MKI-waarde, hoe duurzamer de aanbieding is. Een lagere MKI-waarde betekent veelal ook CO2-reductie en een bijdrage aan de doelen van de circulaire economie. Rijkswaterstaat heeft voor het berekenen van de MKI-waarde een tool in het leven geroepen: DuboCalc. Deze wordt vooral gebruikt voor GWW-projecten.

Bronnen:

Partner van Aanbestedingscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link