Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Strategische, tactische en operationele inkoop

Het onderscheid tussen strategische, tactische en operationele inkoop is niet eenduidig.

Het onderscheid tussen Strategische, tactische en operationele inkoop is oorspronkelijk door Arjan van Weele (1988) in onderstaande figuur gemaakt. Strategische inkoop ligt als het ware over het gehele inkoopproces heen en betreft de vertaling van het algemene beleid naar inkoopuitgangspunten en (veelal) procedures, inkoopbeleid, inkoopdoelstellingen en inrichting van de organisatie. Tactische inkoop gaat over specificeren, selecteren van de leveranciers en contracteren. Operationele inkoop gaat vooral over het administratieve proces (bestellen, bewaken en nazorg.

strategisch-tactisch1
 
Er zijn ook partijen die alleen het bestellen als een operationeel proces zien, en die het managen en evalueren als onlosmakelijke onderdeel van het tactische inkoopproces zien. PeopleGroup (zie onderstaande figuur) is daar een voorbeeld van.

strategisch-tactisch2

Partner van Aanbestedingscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link