Vendor lock-in

Een andere naam voor een vendor lock-in is een supplier lock-in. Door een vendor lock-in is een klant afhankelijk van een leverancier voor producten en diensten, omdat een verandering van leverancier substantiële omschakelingskosten of ongemak kan veroorzaken. Een vendor lock-in kan alleen bestaan als er een ander (beter) alternatief bestaat waar de klant naar zou willen overstappen.

Als een fabrikant bijvoorbeeld besluit software uit de handel te nemen, de ondersteuning stopzet of failliet gaat, dan hebben de afnemers een probleem. Ze kunnen immers nergens anders terecht. Daarnaast kan een fabrikant zijn afnemers min of meer dwingen over te stappen naar een nieuwere versie, door de oude versie niet meer te ondersteunen.

Het creëren van een vendor lock-in kan een bewuste of onbewuste strategie zijn om klanten te behouden. Een vendor lock-in kan ook gebruikt worden om een monopoliepositie vast te houden.

Voorbeelden van een vendor lock-in zijn:

  • Er wordt patent gelegd op een scheermesje en de scheermeshouder, zodat de mesjes, die de belangrijkste bron van inkomsten zijn voor de fabrikant, niet door andere partijen kunnen worden verkocht.
  • Inkjetprinters gebruiken cartridges waar bijna altijd een patent op rust. Klanten kunnen zich daardoor niet wenden tot andere leveranciers.
  • Telefoonaccessoires worden vaak zo gefabriceerd dat het namaken van een lader, koptelefoon of headset als schending van patent wordt gezien.
  • Ook software kan zo worden ontworpen dat een consument of bedrijf niet zomaar kan overstappen naar een concurrerend product of concurrerende leverancier. Programma’s bedoeld voor Windows zijn bijvoorbeeld niet altijd te gebruiken op besturingssystemen van Apple of Linux.

Bronnen:

Samira Huibregtse

Over de auteur
Samira Huibregtse

Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.