Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Vendor lock-in

Een andere naam voor de vendor lock-in is supplier lock-in. Door een vendor lock-in is een klant afhankelijk van een leverancier voor producten en diensten, omdat een verandering van leverancier substantiële omschakelingskosten of ongemak kan veroorzaken. Een vendor lock-in kan alleen bestaan als er een ander superieur of beter alternatief bestaat waar de klant naar zou willen overstappen.

Als een fabrikant besluit de software uit handel te nemen, de ondersteuning stopzet of failliet gaat, dan hebben de afnemers een probleem. Ze kunnen immers nergens anders terecht. Daarnaast kan een fabrikant zijn afnemers min of meer dwingen over te stappen naar een nieuwere versie, door de oude versie niet meer te ondersteunen.

Het creëren van een vendor lock-in kan een bewuste of onbewuste strategie zijn om klanten te behouden. Een vendor lock-in kan ook gebruikt worden om een monopolypositie vast te houden.

Voorbeelden van vendor lock-in zijn:

  • Er wordt patent gelegd op een scheermesje en de scheermeshouder, zodat de mesjes, die de belangrijkste bron van inkomsten zijn voor de fabrikant, niet door andere partijen kunnen worden verkocht.
  • Inkjetprinters gebruiken cartridges waar bijna altijd een patent op rust. Klanten kunnen zich daardoor niet wenden tot andere leveranciers.
  • Telefoonaccessoires worden vaak zo gefabriceerd dat het namaken van een lader, koptelefoon of headset als schending van patent wordt gezien.
  • Ook software kan zo worden ontworpen dat een consument of bedrijf niet zomaar kan overstappen naar een concurrerend product of concurrerende leverancier. Programma’s bedoeld voor Windows zijn bijvoorbeeld niet altijd te gebruiken in combinatie met Apple of Linux.

Bronnen
Wikipedia
Computerworld
Marketingtermen

Partner van Aanbestedingscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link