Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Vechtcontract

Een vechtcontract is een contract dat is ontstaan door felle concurrentie tussen opdrachtnemers. Opdrachtnemers voelen zich genoodzaakt om door de (te) felle concurrentie en beperkte aantal opdrachten een te lage prijs te bieden en veel risico’s op zich te nemen om toch het werk naar zich toe te trekken. Vervolgens moet het bedrijf nog wel zijn bestaansrecht verdienen en probeert daarom de lage prijzen te compenseren. Na sluiting van het contract proberen ze een marge te krijgen door de contracten te heronderhandelen en meerwerk te declareren.

Bovenstaande scenario is momenteel vooral actueel in de bouw. Het grote aantal aanbieders en beperkte aantal afnemers zorgt ervoor dat bouwbedrijven vechten om een opdracht. Robbert van Wingeren, CEO BAM: “Bij flinke honger, ben je minder kieskeurig”. De combinatie van de crisis, weinig werk en overcapaciteit zorgt ervoor dat bouwbedrijven vechten om hun orderportefeuille gevuld te houden.

Vechten
Opdrachtnemers schrijven consequent te laag in en houden hierdoor het vechten in stand. De gevolgen zijn vooral zichtbaar in grote projecten. Grote verliezen zorgen voor het omvallen van vele bouwbedrijven. Geld voor innovatie is er dan ook niet, want alles draait om kostenbeheersing. Zodra een opdrachtnemer na het sluiten van het contract een foutje zien in de specificaties van de aanbesteding, wordt er extra geld gevraagd. Het leidt tot claims en vertraagt het project.

Oplossing
De oplossing voor de vechtcontracten ligt niet voor de hand. Samenwerken en vertrouwen hebben in elkaar kunnen bijdragen aan een beter uitgangspunt. 

Bronnen:

Partner van Aanbestedingscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link